17 Kasım 2018 Cumartesi

İSTANBUL BEYKOZ HAKKINDA

İSTANBUL BEYKOZ HAKKINDA
Beykoz, İstanbulun günümüzde 45 mahalleden oluşan bir semtidir. Beykoz’un kesin olarak bilinen en eski yerleşim, milattan önce 700’lü yıllarda deniz yoluyla gelerek Beykoza yerleşen Traklar’dan Kalma arkeolojik kazı sonuçlarıyla netlik kazanmıştır. Beykoz semtinin isminin zamanla Beykoz olmasının sebebi Trak halkının Beykoz’a yerleşmesi sonucu bulundukları bölgenin adının krallarının adını yani “Amikos” un koyulmasını istemeleridir. Beykoz ilçesinin konum itibariyle Kocaeli Yarımadası’nın Batı kısmında yer almaktadır. kuzeyinde Karadeniz, batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile ve güneyinde Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye semtleri bulunmaktadır. Beykoz geçmiş yıllarda genellikle Sanayi Ağırlıklı iş yerlerinin bulunmasından dolayı işçi sınıfı tarafından göç alırken, günümüzde zengin kesimin tercih ettiği semt olmaktadır. Beykoz Denizden 270 metre yüksekte ulaşabilen engebeli bir coğrafi duruma sahiptir. Beykoz semtinden Riva, Küçüksu, Göksu dereleri geçmektedir. Beykoz, Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin karışık olarak yaşandığı bir semttir. Yer şekillerinin düzgün olmaması plansız yapılaşmaya sebep olmuştur. Bu sıkıntı gelen göçlerle daha da artmıştır. Yapılan çalışmalar ve kentsel dönüşümler ile çarpık kentleşmenin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Beykoz’un nüfusu
Beykoz’un nüfusu 2015 yılında yapılan nüfus sayım işlemleri ile ortalama 250 bin kişiye ev sahipliği yapmakta olduğu görülmüştür. Beykoz’un nüfusunda çoğunlukta olarak İzmir, Bursa, Antalya, Kıbrıs ve Karadenizden gelen insanlar yaşamaktadır. Beykoz’un Nüfusunda Köylere oranla şehirdeki insanların çok olmasının sebebi ise kentsel dönüşüm ile köylerin merkeze bağlanmaya başlanmasıdır. Sahil şeridinde lüks villalar varken Sahilden uzaklaştıkça çarpık kentleşme görülmektedir.
Beykoz’un tarihi yerleri
Beykoz’da gidip görebileceğiniz tarihi yerlerin sayısı çok fazla olmasıyla beraber zamanında dünya tarihinde de önemli bir rol oynamış kentlerin başında gelmektedir. Beykoz’un tarihi yerleri şu şekildedir;
Küçüksü Kasrı, Anadolu Hisarı, İskenderpaşa Camii, Hıdiv Kasrı, İshak Ağa Çeşmesi, Kaymakdonduran Çeşmesi, Anadolu Feneri:
Anadolu Feneri:
Anadolu feneri 1834 yılında kurulmuş olup Kırım Savaşı esnasında İngiliz ve Fransız donanmalarının Karadeniz’e girişini gözetlemek için kurulmuştur. Fener açık havalarda 16 mil uzaklığa kadar görüş mesafesi sağlamaktadır.
Küçüksu Kasrı
Küçüksu Kasrı Sultan Abdülmecit tarafından inşaatı başlatılmış, eski adı “Göksu Kasrı” olan yapının inşaatı 1856 yılında tamamlandı. Padişah bu kasrı bazen gelip dinlenmek için kullanılırdı.
İskender paşa Camii
İskender Paşa Cami Mimar Sinan tarafından yapılmış olup, çatılı camiler sınıfına girmektedir. İskenderpaşa Camii Kanlıca iskelesinin önündeki meydanda bulunur. 1560 tarihinde caminin tamamlandığı düşünülmektedir.
Anadolu Hisarı
Beykoz semtinde bulunan Anadolu Hisarı, Göksu Deresinin boğaza döküldüğü yerde bulunmaktadır. Rumların ve cenevizlilerin boğazdan geçişini denetlemek amacıyla yapımı başlatılmıştır. Anadolu Hisarı Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edilmiştir. Boğazın en dar noktasında bulunan hisar, ( 660 metre ) 1395 yılında inşa edilmiştir. Hisarın duvarlarının kalınlığı 2.5 metredir.
İshak Ağa Çeşmesi
Halk arasında On Çeşmemeler olarak tanınmaktadır. Çeşme 1746 yılında yapılmıştır. İshak AğaÇeşmesi yeraltından gelen su ile hizmet vermektedir. Padişah Tokat kasrının yeniletirken bölge halkının susuzluk çektiğini duyar ve aynı yerde bulunan çeşmenin onarılmasını emreder. Çeşme onarıldıktan sonra, çeşmeye onaran kişinin adı verilmiştir. Çeşme 10 lüleden aktığı için halk arasında On çeşmeler olarak anılmaya başlanmıştır.
Kaymakdonduran Çeşmesi
Osmanlı döneminden günümüze kadar kalan bu Çeşme Yüzlerce yıl dayanarak Birçok insana hizmet vermiştir. Çeşmeden doğal kaynak suyu akmaktadır Çeşmenin adı günümüzde köylere ve mahallelere verilmiş durumdadır.
Beykoz’da gezilecek yerler
Beykoz’da birçok müze, Restaurant, Kasr Ve tabiat parkları mevcuttur. İstediğiniz sanat dalını ve tarihi mekanı Beykoz’da bulabilirsiniz.
Beykoz’da mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken güzel yerlerin bir kaç tanesi şu şekildedir;
Anadolu Feneri
Hidiv Kasrı
Yuşa Tepesi
Göksu Deresi
Polonezköy Arıcılık Müzesi
Deniz ve Su Ürünleri Müzesi
Hürrem Sultan Konağı
Anadolu Hisarı
Yoros Kalesi
Otağ Tepe
Czestochova Meryem Ana Kilisesi
Çubuklu Korusu
Polonezköy Tabiat Parkı
Beykoz yemekleri
Beykoz’da pek çok Restaurant ve Cafe Gibi yemek yenilebilecek yerler mevcuttur. Balık restoranında yemek yemek isterseniz boğaz kenarındaki restorantları tercih edebilirsiniz. Ayrıca köfte ızgara ve benzeri yemekler istemekteyseniz biraz daha iç kesimlerdeki Restorantları Tercih edebilirsiniz. Beykoz’a gidenlerin olmazsa olmazı boğaza karşı balık yemektir. Eğer bütçeniz kısıtlıysa Sahil şeridinde bulunan balık ekmek tezgahlarında da boğaza karşı gayet lezzetli balıklar yiyebilirsiniz
KAYNAK: BEYKOZGAZETESİ COM
www.beykozgazetesi.com


ARDAHAN İNTERNATİONAL ₺CNN #ARDAHAN #INTERNATİONAL
Sonraki Next Post
Önceki Previous Post
Sonraki Next Post
Önceki Previous Post